Sinterklaas lekkernijen weetjes en meer!

Foto: 1981. Okki

Het krijgen van lekkers is één van de belangrijkste aspecten van het Sintklaasfeest. Een gebruik dat afkomstig is van de Germanen.

In vroegere tijden was Sint Nikolaas o.a. ook een Goedhuwelijksman. In veel boeken en plaatjes komt dit gegeven terug. een van de bronnen waarin dit terugkomt staat hieronder vermeld.  De reden waarom lekkernijen gegeven worden met Sint Nikolaas hebben wij mede te danken aan zijn ‘functie’ van Goedhuweijksman.

Zo verwijst het strooien van pepernoten naar vroegere vruchtbaarheidsriten,  gaven jongens een speculaaspop of marsepein aan een meisje, Indien het meisje de ‘speculaasvrijer’ aannam was dat een goed teken voor de relatie, mocht een meisje een taaitaaipop ontvangen van een jongen dan werd dat gezien als een belediging.

De bekendste lekkernijen zijn onder andere: pepernoten, speculaas, banketletter, chocoladeletter, ook zijn er vele regionale lekkernijen!

Is er een link in het oranje dan is het een verwijzing naar de website van sintenpietengilde.nl, hier vind je meer achtergrond informatie van het kenmerk door middel van oude bronnen.

Lekkernijen in:  

Lekkernijen op de Sint Nicolaastafels:

Dobbelen om Sinterklaaslekkernijen:

Brabantse krol - mikkemannen, Dordrecht: Sintberds - sjerpbollen, Groningen: fieterknutten, Friesland: kruskebolletje, Overijssel: zutte plassies, Zeeland: Zeeuwse peperbollen - boekmannen en deegventjes.

Bergambacht: spinwijf - Noord Holland: handjesames - Limburg: Steven / Sint Nicolaasjuffers - Tilburg: Mik meej vinken - West Friesland: krentenmik - Utrecht: Liefdesletters

Utrecht: ‘Taefelcoeckgens’ of ‘Hylickmakers’ 

Schutspatroon van:

Speculaas:

*Deel 2: Koekplanken

*Deel 3: Vrijer - Vrijsters

*Deel 4: Koekvergulden

*Deel 7: Speculaasmachine

Strooigoed: