Pietenopstand

Blog van Jan Gajentaan (25-10-2016)

Van alle oplossingen voor het zogenaamde Zwarte Piet probleem – dat ironisch genoeg alleen maar een probleem is omdat men ons dat wil laten geloven – is de roetveeg- of schoorsteenpiet wel de aller slechtste oplossing.

Natuurlijk, het verhaaltje van de schoorsteen is leuk bedacht in een krampachtige poging om iedere associatie met ras te vermijden (want och en jee) maar los van het feit dat 90% van de kinderen tegenwoordig geen schoorsteen in huis heeft (gaat je verhaal al) zitten we nu eenmaal met het simpele punt van de herkenbaarheid van de Zwarte Piet vertolkers.

Kinderen hebben zó in de gaten dat hun buurman, oom of de jongen van om de hoek voor roetveegpiet speelt en niet een magische figuur uit het verre Spanje. Weg mythe, weg sprookje, weg spanning. De hele grap van het Sinterklaasfeest valt in duigen, vooral voor wat betreft de kleine “gelovigen”.

Het zegt iets over ons land dat een elite werkzaam bij politieke partijen, media en multinationals niets beters kan bedenken dan dit armzalige voorstel en het ook nog eens dwingend van bovenaf wil opleggen, alsof we in een Sovjet-republiek leven.

Ik gooi het maar op een doorgeschoten consultantscultuur. Lui achterover leunend in de vergaderkamer zogenaamde oplossingen bedenken die bij daadwerkelijke uitvoering al na twee minuten de toets van de realiteit niet kunnen doorstaan.

De roetveeg- of schoorsteenpiet is het symbool van een arrogant geworden elite, de zogenaamde elite van hoogopgeleiden of wat daarvoor door moet gaan, de 10% van de bevolking die de baas wil spelen over de overige 90% (blijkens een poll van WNL steunt 90% van de bevolking Zwarte Piet).

Er komt een moment dat de wal het schip keert. Dat moment is nu aangebroken. Er zal een Pietenopstand komen.

Fluwelen revolutie

Gelukkig zal de Pietenopstand een fluwelen revolutie zijn. Er zal geen druppel bloed vloeien. Het procédé zal uiterst simpel zijn: het volk zal gaan waar Zwarte Piet is en waar Zwarte Piet niet is, zal het volk ook niet gaan.

Oftewel, de winkels waar Zwarte Piet verbannen is, de omroepen waar hij vervangen is door de fantasieloze roetveegpiet zoals bij RTL en de intochten waar hij niet mag verschijnen zullen we simpelweg een tijdje vermijden.

Wat betreft de Amsterdamse intocht doet mij dat natuurlijk pijn in het hart, maar het kan even niet anders. Nadat de Amsterdamse Sinterklaas al het kruis op zijn mijter moest opgeven krijgen we nu herkenbare Pieten met wat streepjes op het gelaat: daar doen we het niet voor. Opa en Maupie zullen zich in hun graf omdraaien.

Laten burgemeester Eberhard van der Laan en Sint Jeroen Krabbé daarom dit jaar de Amsterdamse intocht als politiek-correct feestje maar een keertje met zijn tweeën vieren.

Zwarte Piet is niet wat het lijkt

De elite vergist zich schromelijk wanneer ze denken dat ze deze traditie even opzij kunnen schuiven, want in tegenstelling tot wat Quinsy en Sylvana denken (niet gehinderd door veel kennis van de Nederlandse cultuur) gaat Zwarte Piet heel wat verder terug dan 1850, toen onderwijzer Jan Schenkman zijn Moorse page bedacht in een poging het eeuwenoude kinderfeest meer aanzien te verschaffen.

Zwarte Piet was al eeuwen in de Nederlanden; onderwijzer Jan Schenkman heeft hem in 1850 alleen maar anders aangekleed. De kleur van Piet was altijd al zwart, pikzwart zelfs door zijn roetvermomming en dat heeft niets met de Afrikaanse medemens te maken, want die kende men toen nog niet.

Zwarte Piet is de rebelse tegenkracht in onze maatschappij, de  vernieuwer van de seizoenen, de schelm, het oeroude culturele archetype van de trickster, de verborgen godsdienst van de lage landen.

Kun je je een geschiktere held indenken van een nieuwe Nederlandse Opstand?

Met z'n allen naar de ichtochten met échte Pieten

Het procédé is dus simpel. Het Sint en Pietengilde heeft op hun website een kaart waarop de intochten staan met traditionele pieten. Op deze kaart kun je die plaatsen makkelijk opzoeken en daar zullen we ons massaal begeven, jong én oud, miljoenen Nederlanders die aan hun cultuur hechten en dat niet laten afpakken door een paar opgeblazen PvdA-pieten.

We zullen de Sint met zijn echte Pieten welkom heten met luid gezang, want we laten ons niet intimideren. Zelfs die paar Nederlanders met een hekel aan Zwarte Piet zullen zich aansluiten, want wie wil er nu geregeerd worden door een PvdA-Sovjet-raad die van hogerhand eventjes bepaalt hoe jij je cultuur moet beleven, terwijl het gaat om een traditioneel volksfeest?

Burgemeester Van der Laan zal er beteuterd bij staan als er nauwelijks toeschouwers opdagen voor zijn prestigieuze Sinterklaasintocht. Supermarkten zonder Zwarte Piet zullen angstig leeg zijn. De kijkcijfers van RTL en NTR (ervan uitgaande dat het Sinterklaasjournaal RTL achterna gaat) zullen in elkaar klappen.

De PvdA zal zakken tot onder de vijf zetels in de peilingen, waarna opperbobo Hans Spekman vanuit het partijbureau alle PvdA-burgemeesters en ook de NPO- en RTL-bonzen persoonlijk op zal bellen met zijn oekaze:
“Volgend jaar gewoon weer Zwarte Piet”

Bron klik hier