Het Sinterklaasjournaal is de jaarlijkse 'belangrijkste' nieuwsrubriek van de NPS op de Nederlandse televisie, waarin kinderen kunnen zien, wat Sinterklaas en zijn Pieten allemaal meemaken in de weken dat ze in Nederland verblijven. Het 'echte' televisiejournaal is de basis voor de serie, waarin de verhaallijnen in stukjes als reportages worden gepresenteerd.

De eerste aflevering begon, in 2012, vijf dagen voor de intocht van Sinterklaas. Tot en met 2011 was dit drie dagen. De laatste aflevering is rond pakjesavond.

Het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden tot 2004 vóór en nu na Sesamstraat, rond kwart voor zes. Op de zaterdag van de intocht is er om 12:00 een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal die bestaat uit een live-reportage van de intocht. Elke zondag is er het Sinterklaasjournaal weekoverzicht en na de laatste aflevering wordt er een jaaroverzicht uitgezonden.

Sinds 2012 wordt er na iedere reguliere uitzending ook een extra uitzending op de website van het Sinterklaasjournaal geplaatst. Deze web-only uitzendingen bevatten bonusmateriaal dat niet op televisie wordt uitgezonden. 

Intro

2011 - Extra uitzending

Zaterdag 21 mei, 2011 heeft de NTR een extra Sinterklaasjournaal uitgezonden op Nederland één. Acteur Bram van der Vlugt maakte bekend dat het Grote Boek van Sinterklaas bij hem was bezorgd. Hij wilde het teruggeven aan Sinterklaas omdat hij vond dat hij het niet had mogen hebben. In de uitzending werd contact gelegd met Sinterklaas in Spanje. De Sint zei dat Van der Vlugt het boek mag houden omdat het vol is en omdat de acteur hem 25 jaar lang goed heeft geholpen. Op de laatste pagina van het boek stond een speciaal gedicht voor de acteur. Van der Vlugt greep altijd in als het ergens mis dreigde te gaan, bijvoorbeeld als de Goedheiligman ergens niet kon zijn wegens zijn drukke programma.