Frankrijk dl2

Verhalen rond de goedheiligman

Lorraine kent veel verhalen en legendes rond Sint Nicolaas. Het meest bekende verhaal is dat van de drie kindertjes en de slager:

De Legende van de drie kinderen

Drie kinderen waren aan het spelen in de graanvelden. Op hun terugkeer naar huis verloren ze de weg. Nadat ze een lange tijd hadden rondgedwaald zagen ze een helder verlicht gebouw. Toen ze dichterbij kwamen zagen ze dat het een slagerij was. De vriendelijke slager bood hen een maaltijd en een bed om er de nacht door te brengen. De hongerige en uitgeputte kinderen waren blij met dit geluk en aanvaardden het aanbod maar al te graag. Maar… zodra ze in slaap waren gevallen sneed de slager hun kelen door, hakte de kinderen in kleine stukjes en deed ze in de ton met pekel. Een aantal jaren later hoorde Sint Nicolaas over de vreselijke dood van de drie kleine kinderen. Hij ging naar de kwaadaardige slager en vroeg hem onschuldig of hij er kon overnachten. De slager voelde zich gevleid dat de grote Sint onder zijn dak wenste te slapen en heette hem vriendelijk welkom. Eenmaal gezeten vroeg de Sint of hij wat gezouten vlees zou mogen eten. Hij zag de slager wit worden van angst en ging naar beneden in de kelder, zegende de ton met pekel en deed het open en de drie kinderen kwamen weer tot leven.

Legende de St. Nicolas 

(verzamelplaatjes van het merk: Cie Liebig / prive collectie)

La légende de Saint Nicolas (chanson pour petits avec paroles)

Patroonheilige

Dit is de bekendste legende over Sint Nicolaas en vertelt hoe hij de Patroonheilige van de kinderen geworden is. Het verhaal is de basis van tal van liederen en gedichten, kent vele variaties (de herbergier -  de 3 studenten) en maakt deel uit van het volksgeheugen van de regio Lorraine.

Symbolen:

Op vele afbeeldingen en beelden wordt St. Nicolaas afgebeeld als bisschop in vol ornaat, met naast zich de drie kinderen in een kuip, ton of een pekelvat.