Geschenken / Presentjes: Kopen en Geven

Geschenken en Lekkernijen kopen

In de late Middeleeuwen was Sint Nicolaas een belangrijk feest. In die tijd gingen feesten vaak vergezeld van markten en kermissen. Men ging eerst naar de kerk en na de mis was er buiten van alles te doen. Zo ook op het Sint Nicolaasfeest. Deze Sint Nicolaasmarkten waren heel populair. Van heinde en verre kwamen mensen om hun Sint Nicolaas inkopen (lekkernijen en geschenken) te doen. Want op Sint Nicolaas was het de gewoonte dat men geschenken gaf aan dierbaren, maar ook aan arme mensen.

De 'tafels' met lekkernijen en de kramen met geschenken die te zien waren op deze Sint Nicolaasmarkten verhuisden vanaf 1779 meer en meer naar de bakkerswinkels en de gewone winkels. De mooiste geschenken en de heerlijkste lekkernijen werden natuurlijk mooi geëtaleerd in de etalages. In 1836 vond de laatste Sinterklaasmarkt plaats op de Dam in Amsterdam.

Geschenken geven

Het geven van geschenken, vaak fruit en noten als teken van de rijke oogst die men in de midwinter kreeg met de belofte op vruchtbaarheid voor het volgende jaar, maar ook in het leven, is in vele landen van Europa bekend. Het strooien met pepernoten is hiervan een overblijfsel in het Nederlandse feest. In Nederland krijg je ook vaak andere geschenken en commercialisering heeft ervoor gezorgd dat dit soms om heel grote cadeaus gaat. Vanuit de oorsprong ligt de nadruk daar zeker niet op en gaat het om het bewustzijn van de seizoenen en de goede heilige als kindervriend. Het gaat meer om het idee en de symboliek dan om de prijs van een cadeau of gift.

Voor meer oude bronnen omtrent geschenken geven, betrekking hebbend op Nederland, klik hier

1805 - St. Nicolaasavond, 5 december 

Bron afbeelding: www.beeldbank.amsterdam.nl

'Geschenken kopen op Sinterklaasavond'

5 dec St Nicolaas . avond; "Als je nu maar een klijn stapje | oprijden wil dat kan ik er door."

Sint Nicolaasavond in de Kalverstraat. Een koets probeert zijn weg te vinden temidden van de vele voetgangers.

Schilder: Andriessen, Christiaan (1775-1846)

1860 - Boek 'Een St. Nicolaas Avond'

Digitale versie: 'St. Nicolaasavond' klik hier (www.delpher.nl)

Omschrijving omslag:

Het omslag toont een levendig tafereel in kleur van jongens en meisjes die met hun familie de uitstallingen in enkele winkels bekijken. Het licht van de lantaarns speelt over de gezichten en over de hoge hoeden van hun in zwarte jas gehulde vaders. Het geheel straalt een feestelijke en gezellige sfeer uit.

Geschiedenis: Sint Nicolaasmarkten in Amsterdam

Verwijzing pagina's