Frankrijk dl4

Saint-Nicolas-De-Port

Het dorpje Saint-Nicolas de Port is een van de bekendste dorpen waar Sint Nicolaas wordt herdacht. In dit dorp staat de basiliek waar een relikwie, een vingerkootje, van Sint Nicolaas wordt bewaard. Elk jaar komen daar duizenden mensen op af.

La Basilique de Saint Nicolas de Port

Foto's: met dank aan J. Bosman

Fakkelprocessie in Saint-Nicolas-De-Port

Elk jaar op de zaterdag het dichtst bij 5 december vindt er na de niet-religieuze optocht door het centrum van de stad, een fakkelprocessie ter ere van Sint Nicolaas plaats in de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port. Deze 766 jaar oude traditie trekt altijd veel bezoekers en heeft vaste rituelen: de jonge edelknapen in blauwe pakjes en witte kousen, de vaandeldragers, de beelden, de reliek (een vingerkootje in een schrijn in de vorm van een arm). Na de officiële oecumenische dienst van priesters uit diverse landen wordt de verlichting in de basiliek uitgedaan. De kerkgangers heffen met hun ontstoken kaarsjes naar de reliek van Sint Nicolaas gekeerd een lied aan. 

Procession de la Saint-Nicolas à Saint-Nicolas-de-Port

Foto's: met dank aan J. Bosman

'Video' Procession de la Saint-Nicolas

Saint-Nicolas-de-Port / Nancy

Het traditionele Sinterklaasfeest van Nancy / Saint-Nicolas-de-Port en omliggende gemeentes zorgt elk jaar opnieuw voor een levend spektakel dat groot en klein weet te bekoren, een volksfeest tegen de achtergrond van de geschiedenis van Lotharingen waar duizenden mensen op afkomen. Het is een tweedaags evenement. De grote optochten met de 'bonte' praalwagens rijden door de straten van Nancy met als eindbestemming het beroemde Place Stanislas. Daar houdt de Sint een toespraak voor het volk en afsluitend is er een vuurwerkshow.  

Saint-Nicolas-de-port / Nancy

Bar-Le-Duc / Epinal

Saint Nicolas affiches

Saint-Dié-des-Vosges / Uckange