De mijter: Kruis eraf / Andreakruisen erop

Amsterdamse 'intocht' mijters door de jaren heen!

Christen-broeders ruziën over mijter van de Sint

Het CDA kan zeggen wat het wil, bij zijn intocht in Amsterdam draagt Sinterklaas een mijter met het Amsterdamse andreaskruis en niet met het christelijke kruisteken. „Wij laten ons niet meezuigen in een rel die er niet is”, zegt Henk Leegte, voorzitter van het comité dat in de hoofdstad de intocht organiseert.

Drie jaar geleden kreeg de hoofdstedelijke Sinterklaas een nieuw pak. De makers gaven het kostuum een Amsterdams tintje. Op de mijter zetten ze niet het christelijke kruis, maar het teken van de stad: de drie andreaskruisen. Zie het, zegt Leegte, als een portie Amsterdamse bluf.

Maar zo luchtig kijkt de CDA-fractie in Den Haag er niet tegen aan. De Kamerleden Koppejan en Schinkelshoek willen van minister Ter Horst (binnenlandse zaken) en minister Plasterk (onderwijs) weten ’in hoeverre zij bereid zijn op te komen voor behoud van een typisch Nederlands feest als Sinterklaas, inclusief alle symbolen en verwijzingen die daarbij horen. „De komst van nieuwe etnische groepen mag niet betekenen dat de christelijke herkomst van onze cultuur, feesten en gebruiken verloochend wordt”, schrijven de CDA’ers in Kamervragen.

Leegte, in het dagelijks leven doopsgezind dominee, heeft nog nooit één klacht gehad over het ontbreken van het christelijke kruis. Niet van moslimorganisaties, niet van ouders en al helemaal niet van kinderen. Bovendien, zegt theoloog Leegte: „Sinterklaas ís helemaal geen religieus feest. Het is een volksfeest.”

De Kamerleden baseren zich op een artikel in het Nederlands Dagblad. Daar staat dat Amsterdam in 2006 van het christelijk symbool afwilde omdat de stad multi-etnisch is, en Sinterklaas ’een universele figuur’ moet zijn.

Dat is vermoedelijk een uitspraak van een van zijn voorgangers, verklaart Leegte. Hij bezweert dat het destijds écht niet speelde. Hij spreekt daarom van pure stemmingmakerij. „Schandalig, en dat komt dan ook nog van mijn christen-broeders!”

Bron tekst: www.trouw.nl

Bron foto's collage: Andreakruisen op de mijter (van links naar rechts) / Mijter 4 - Bron: Mirjam Amsterdam www.flickr.com / Mijter 5 - Bron: www.adanieuwendijk.nl /  Mijter 6: Met dank aan L. van As