1992 t/m 2001

1992 - Dordrecht

De Wegwijspiet heeft stiekem zijn vriendinnetje meegenomen op de boot en tijdens de reis verstuurt ze de kaart die Sinterklaas en de Pieten de weg moest wijzen, naar haar moeder in Spanje. Hierdoor vaart de boot verkeerd en komt hij in de Biesbosch terecht. Na veel vertraging komt de Pakjesboot 12 toch uiteindelijk in Dordrecht aan.

1993 - Ravenstein

Sinterklaas komt met Pakjesboot 13 naar Nederland. De stoompijp lijkt echter te hoog om de boot onder een spoorbrug te laten gaan. De kapitein echter laat de stoompijp van de boot zakken en dan kan hij er wel door. Niet veel later meert de boot aan.

 

1994 - Monnickendam

De Pakjesboot 12 was in de mist terechtgekomen, maar slaagde er desondanks in veilig aan te leggen. Tijdens zijn rijtoer lieten kinderen hem in een voordracht de geschiedenis van Monnickendam zien.

 

1994 - Monnickendam (Hoe zit dat nou?)

Het draaiboek liet Zwarte Piet aan het begin van de uitzending bij iemand aanbellen en naar binnengaan om daar even 'op de televisie' te kunnen kijken of Sint al onderweg was. 'Op de televisie' was hij dus op dat moment zelf, live, met zijn handheld cameraman bij hem, dus rondzingen zou onvermijdelijk zijn wanneer de cameraman van te dichtbij het tv toestel zou filmen. Ik weet nog dat ik zelf op het idee kwam om die tv via een aparte rail schakelbaar vanuit de wagen te maken. Er was geen grote camera in de kamer aanwezig, dus we konden niet even een videokabeltje uit die camera halen om die losse feed erop te zetten. Niet getreurd, er werd een losse 500 meter kabel vanaf de wagen getrokken, ik vond het helemaal geweldig. De 'live' uitzending op het tv toestel werd ineens een aparte feed, terwijl de handheld nog steeds 'live' stond.

 

1995 - Doesburg

De Pakjesboot 12 meert succesvol aan, maar de Wegwijspiet is verdwenen. Om die reden moet de Hoofdpiet Sinterklaas door de stad leiden.

Het blijkt dat de Wegwijspiet per trein vooruit is gereisd. Uiteindelijk loopt dit goed af.

 

1996 - Harlingen

Presentator Aart Staartjes ontdekt dat de Pakjesboot 12 de haven voorbij is gevaren en hij besluit de waterpolitie te verwittigen en zo de boot alsnog veilig te laten aanleggen.

 

1997 - Enkhuizen

De Wegwijspiet komt alleen in de haven aan waar hij ontdekt dat niemand wat voor de intocht heeft gedaan en hij ziet de stoomboot ook niet. Presentator Aart Staartjes ontdekt dat hij in de verkeerde haven staat wanneer hij de Pakjesboot 12 in een andere (wel versierde) haven ziet aanmeren.

Terwijl Sinterklaas met Amerigo de intocht doet, gaat de Hoofdpiet op zoek naar de verdwaalde Wegwijspiet en vindt hem bij cultureel centrum de Dromedaris.

 

1998 - Wijk bij Duurstede

Enkele dagen voor de aankomst is er een grote overstroming geweest in Wijk bij Duurstede, waardoor het verloop van de intocht wat onzeker is. Dit komt goed, maar presentator Aart Staartjes heeft wel last gehad van natte voeten. De burgemeester ontvangt Sinterklaas met kaplaarzen aan. In Wijk bij Duurstede sluit de Wegwijspiet door een vergissing een aantal Pieten op in het kasteel, maar uiteindelijk kunnen ze zichzelf bevrijden.

 

1999 - Hattem

De intocht van Sinterklaas in 1999 vond op 13 november plaats in Hattem. De Pakjesboot 12 meert aan na een voorspoedige reis. De Wegwijspiet heeft echter zijn been gebroken en kan hierdoor niet lopen. Hij vindt hier echter een oplossing voor. Met de zogenaamde Wegwijs bakfiets rijdt hij door Hattem en hij heeft een aantal verkeersborden bij zich om Sinterklaas de weg te wijzen.

 

Foto's: Met dank aan S.N. Veiling

2000 - Woudrichem

Op de Pakjesboot 12 leest de Wegwijspiet een brief van Elvan Akyildiz waarin staat dat ze een Piet als cadeau wil. De Wegwijspiet besluit zichzelf in te pakken, maar de Hoofdpiet houdt dit tegen. Direct gaat de Wegwijspiet naar Elvan om te zeggen dat het niet doorgaat. Hij wordt echter verliefd op Elvan en wordt boos op de Hoofdpiet wanneer hij hem in de brandweergreep terug naar de stoomboot draagt.

 

Foto's: Met dank aan S.N. Veiling

2001 - Maastricht

De bootreis verloopt voorspoedig, maar vlak voor Maastricht bevindt zich een brug die te laag is om de boot te laten passeren. Hierop besluiten Sinterklaas en een aantal Pieten over te stappen op de Pakjesboot 14, die er precies onderdoor kan. De Pieten die nog op de Pakjesboot 12 staan, besluiten de boot op een vrachtwagen te takelen en rijden hem zo door de stad. Deze intocht was tevens de laatste waarbij de presentatie in handen was van Aart Staartjes. Na dit jaar zou Dieuwertje Blok het overnemen in een speciale editie van het Sinterklaasjournaal.