Ezel

VOOR U UITGELEGD:

Palmzondag: Christus rijdt op een ezel de stad Jeruzalem binnen. Het begin van de stille week, op weg naar Goede Vrijdag waarop Jezus sterft voor de mensheid. De ezel draagt hem nu eerst en langs de weg stonden mensen die riepen: "Hosanna, gezegend is Hij die komt in de Naam des Heeren!...”

In de verbeeldingen rond Sint Nicolaas komt soms ook een ezel voorbij. De ezel is een lastdier van en voor de armen. Een ezel draagt ook de lasten van de armen, net als Christus op weg naar Goede Vrijdag.

De heilige Nicolaas kwam ook op voor de arme mensen en behoeftigen en droeg zoals een ezel, de lasten van de armen. Sinterklaas wordt daarom ook soms met een ezel afgebeeld, die de cadeaus voor de kinderen draagt als hij langsgaat en men zingt “Hij komt, Hij komt”.

Tekst: Met dank aan R. Roelof

Voor oude bronnen omtrent ezel met betrekking hebbend op Nederland - België en Frankrijk, klik hier

Centsprent - Volksprent - Prent

Jaren 50/60 - Postkaarten / Illustratie (België)

Afb. 5: Jr. 60, Kleurboek - Verzamelaar K

Sinterklaaspapier

Afb.: Verzamelaar L

Jaren 50/60 - Postkaarten (Frankrijk)

Piet op ezel

In diverse landen in Europa (België - Frankrijk - Nederland -Zwitserland) zien we Sint Nicolaas vaak met een ezeltje afgebeeld. In Nederland zien we ook Zwarte Piet wel eens op een ezel rijden, zowel in de maskerades als op prenten. Wanneer wij ons bewust zijn van de duorol die Sint-Nicolaas vroeger wel op zich nam dan is dit zeer wel te duiden.

Voor oude bronnen omtrent Piet op ezel met betrekking hebbend op Nederland, klik hier

1885 – Blijde Ontvangst van Sint op paard en Piet op ezel

Tot nu toe de oudste Sinterklaasfoto – Tramstation van Purmerend

1927 – Sinterklaas en Zwarte Piet (op een Ezel) bezoeken een school. (Filmpje)

Bron 'screenshot' / link filmpje, klik hier

Piet op ezel: Illustraties / Sinterklaaspapier 

Afb. 1: 1870, Gespot: Tentoonstelling 'Wie zoet is krijgt lekkers' (2016) / Afb. 2: 1873, Boek 'Sint Nicolaas ABC', Bron: www.collectie.atlasvanstolk.nl / Afb. 3: 1875 - Boek 'Coeverneur's prentenboek' Bron: www.delpher.nl  / Afb. 4: 1890, St. Nicolaasspel - Bron: www.geheugenvannederland.nl / Afb. 5: 1901, Boek 'St. Nicolaas en zijn knecht' / Afb. 6: 192?, Boek 'van Spanje naar ons land' - Bron: www.geheugen.delhelpher.nl / Afb. 7: 1922, Boek 'Sinterklaas & Pieterbaas' / Afb. 8: 1955, Blad 'Kriskras' / Afb. 9 en 10: Jr. 70/80, Sinterklaaspapier / Afb. 11: Jr. 70-80, Boekje 'Sinterklaas is jarig' (Hema) / Afb. 12: Jr. 90, Sinterklaaspapier

Afb. 1: Ca. 1920, Boek 'Sint Nicolaas in Nederland' - Verzamelaar B