Strooien

Illustratie: Sint Nicolaas en zijn knecht (1920)

Waar komt het strooien vandaan? Zoals met veel sinterklaasgebruiken bestaan er verschillende verklaringen. Het is mogelijk dat het strooien een gewoonte is die voortkomt uit oude vruchtbaarheidsrituelen. Deze rituelen voerden mensen begin december uit. Omdat die in dezelfde tijd vielen, hielden ze dit gebruik tijdens het Sinterklaasfeest in ere.

Het strooien van snoep (vruchten en noten) zou dus symbool staan voor het inzaaien van het land en van het bevorderen van de vruchtbaarheid bij de mensen. Het strooien is in deze uitleg vergelijkbaar met het gooien van rijst en confetti bij een bruiloft.

Een andere uitleg is dat de gewoonte te strooien komt uit een van de bekendste legenden over Sinterklaas. Een vader wilde zijn dochters de prostitutie insturen om aan genoeg geld te komen voor een bruidsschat. Om dit te voorkomen strooide de Sint 's nachts stiekem goudstukken door het raam van de jonge meisjes naar binnen, zodat ze konden trouwen. Vroeger mengden ze de pepernoten daarom met echte muntstukken. Tegenwoordig herinneren de chocolademunten daar nog aan.

Voor meer oude bronnen omtrent het strooien betrekking hebbend op Nederland, klik hier

Centsprenten - Volksprenten - Prenten

Ca. 1700 - Het Sint Nicolaasfeest, Richard Brakenburgh

Een leuk aandachtspunt is degene linksboven in de hoek die als Sinterklaas lekkernijen door de schoorsteen strooit.

1850 - Boekje 'St. Nicolaas en zijn knecht' / Herdrukken

'Strooiavond'

Bron Afb. 1: (Eerste druk - 1850) www.hetoudekinderboek.nl / Afb. 2 t/m 6: Herdrukken, klik hier

Ca. ? - Boek 'Sint Nikolaas vertellingen'

Een leuk aandachtspunt is degene die voor Sinterklaas speelt, is hij de oudste van de kinderen? 

Illustraties

Afb. 1: 1873, Boek 'Sint Nicolaas ABC', Bron: www.collectie.atlasvanstolk.nl / Afb. 2: Jr. ? /  Afb. 3: Ca. 1920, Boek 'Sint Nicolaas in Nederland' - Verzamelaar B   Afb. 4: Ca. 1920, Boek 'Sint Nicolaas' / Afb. 5: 196? - Schoolboekje 'Spontaan spreken / Vrij Verwerken' (3de druk) / Afb. 6: Ca. ? - Schoolboekje 'Jaarkrans' (9de druk) / Afb. 7: 1963, Boekje 'St. Nicolaas versjes' / Afb. 8: Jr. 70 / afb. 9: Ca. 1930, Boek 'Zie ginds komt de stoomboot' (Verzamelaar J)

Sinterklaaspapier - Strooien