Zwitserland

Sinterklaasgebruiken

De zogeheten sinterklaasgebruiken concentreren zich op de vooravond van de sinterklaasdag (6 december), maar beginnen in het Glarnerland al eind november en eindigen in het Appenzeller achterland begin januari. De sinterklaasdag zelf (in Duits-Zwitserland) is vooral een feest voor de kinderen. In katholieke gebieden oefenen de kinderen voor deze dag speciale sinterklaasversjes, die ze dan opzeggen voor Samichlaus (bisschopsfiguur) en zijn Schmutzli (knecht). Voor de brave kindertjes brengt hij lekkernijen mee en de stoute kinderen 'moeten' mee in de zak. Cadeautjes worden hier door het Christuskind in hoogsteigen persoon op Kerstavond bezorgd. Samichlaus heeft geen paard maar een ezel en ze komen uit het bos. De vrouwelijke tegenhangers van Sinterklaas zijn er in het Italiaanstalige Ticino (Befana) en in het Franstalige West-Zwitserland (Chauche-vieille). De kinderen hangen op 5 januari in de avond hun kousen op bij een raam of schoorsteen. Vinden ze op 6 januari in hun kousen lekkernijen dan zijn ze lief geweest, zijn de kinderen stout geweest dan vinden ze geen roe maar een brok steenkool of suikerklontjes in hun kousen.

Samichlaus und Schmutzli

Klausjagen in Küssnacht / Immensee

Klausjagen is een oud Zwitserse Sinterklaastraditie. Het Klausjagen In de dorpjes Küssnacht en Immensee wordt op diverse avonden gehouden voor 5 december. Als de straatverlichting zijn gedoofd. Trekt een kleurrijke en luidruchtige optocht door het dorp. Voorop loopt een groep mannen met grote zwepen. Ze laten de zwepen in de lucht knallen, het maakt een enorm lawaai. Daarachter loopt een grote groep mensen in witte gewaden met reusachtige mijters (iffelen) op hun hoofd. De mijters zijn op een soort glas-in-lood-manier voorzien van decoraties, en worden van binnen uit verlicht door kaarsjes. Een prachtige, kleurrijke optocht. Daarachter komt zelf Samichlaus, vergezeld door Schmutzli. En daarachter komt dan een lange optocht van mensen in witte gewaden met grote kuhglocken. Ze laten deze klokken allemaal tegelijkertijd klinken.

Die Iffelen

Klausjagen in Küssnacht am Rigi

Kuhglocken / Geisslechlöpfer

St-Nicolas in Fribourg

Saint Nicolas rijdt tijdens de optocht op een ezel door de oude binnenstad en deelt lekkernijen uit. Aansluitend begeeft hij zich op het platform boven het portaal van de kathedraal (St. Nicholas). Daar houdt een scholier (die de rol van de heilige ten deel valt) een satirische toespraak voor het volk. Fribourg is de hoofdstad van het gelijknamige Zwitserse kanton Fribourg. De stad ligt in het district Sarine op de Frans-Duitse taalgrens, is officieel tweetalig, maar in de praktijk voornamelijk franstalig.

Cortège de la fête de la St-Nicolas à Fribourg

Bron Foto 'klausjagen' en voor meer informatie over klausjagen: www.klausjagen.ch / www.myswitzerland.com www.pinterest.com