Boot

Zie ginds komt de stoomboot….” Bijna iedereen kent dit lied en de aankomst per boot is helemaal ingeburgerd. Dit lied is afkomstig uit het boekje “Sint Nikolaas en zijn knecht.” van Jan Schenkman (1850). De stoomboot wordt gezien als dè toevoeging van Jan Schenkman aan het feest. Toch is Sint Nicolaas als heilige van de Zeevarenden vaak met een schip uitgebeeld en is het gebeente van Sint Nicolaas uit Myra gehaald/gestolen en per schip naar Bari gebracht. In de kerk in Bari ligt zijn gebeente en elk jaar wordt met zijn beeld over de zee rondgevaren om hieraan te herinneren (zie filmpje).

Amsterdam is ook wel ‘de hoofdplaats der sinterklaasvreugd’ genoemd. Maar waarom gebruikte Schenkman de stoomboot als vervoermiddel van Spanje naar Nederland?

Specerijen, sinaasappels, mandarijntjes en ander soort handel werden in de 17de eeuw in Nederland aangevoerd vanuit Spanje. Dat hem in onze streken een Spaanse afkomst werd toegedicht, had te maken met het feit dat Zuid-Italië, waar zijn gebeente werd vereerd, indertijd deel uitmaakte van het Spaanse rijk. Keizer Karel V en zijn zoon Filips II waren naast koning van Spanje ook heerser over het Rijk der Beide Siciliën, zoals het toen genoemd werd

In de tweede helft van de negentiende eeuw was de stoomboot een ontzettend modern vervoermiddel. Een radarschip met een grote zwarte pijp én nog met zeilen. In 1816 was voor het eerst een stoomschip uit Engeland de Amsterdamse haven binnen varen.

Processione di san Nicola a mare

1850 - Boekje 'St. Nicolaas en zijn knecht' / Herdrukken

'Aankomst van Sint Nikolaas'

Bron Afb. 1: (Eerste druk - 1850) www.hetoudekinderboek.nl / Afb. 2 t/m 6: Herdrukken, klik hier

Foto's

 Bron foto 1: 1922 - 'Intocht Brielle' Streekarchief Voorne en Putten 

1929 - Intocht Breda

1934 - Intocht Amsterdam

Illustraties

Afb. 1; Ca. 1890 - 1900, Boek 'st. Nicolaas'-  Met dank aan J. Bosman / Afb. 2: Ca. 1925 - Boek 'Sinterklaas & Pieterbaas'/ Afb. 3: Ca. 195-? -Boek 'Alle kinderhartjes kloppen' / Afb. 4 t/m 10: Jaren 60 / Afb. 11 en 12: Jr. 70

2013 - Pakjesboot 12 

Sinterklaaspapier - Boot / Stoomboot

Stoomboot in de winkels

Verwijzing pagina's