Chocoladesigaretten - Sigaren

Een bekend schoencadeautje waren de chocoladesigaretten en chocoladesigaren.

Chocoladesigaretten zijn chocoladestaven omhuld met papier, die eruitzien als echte sigaretten. Ze werden verkocht in een echt lijkend sigarettenpakje met een nagemaakte banderol. De merknamen lijken meestal op grote sigarettenmerken en hun logo`s, zoals Sombrero, Regent, Pell Mell, Guitare of Galoppe.

Jamin 

Bron foto 1: Jr. 50/60,  www.pinterest.nl / Foto 2: Jr. 60, Advertentie / Foto 3 en 4: 1968 / Foto 5: 1991 / Foto 6: 1996

Chocoladesigaretten 

Chocoladesigaren / Sigarenbandje

Foto 3: Gespot 'Bakkerijmuseum - De Oude Bakkerij' 

Shag - Gepofte rijst

Foto's 1 en 2: Verzamelaar A

Rookwaar: Illustratie / Sinterklaaspapier 

Afb. 1: Jr. 50/60, 'St. Nicolaas kleurboek' - Verzamelaar B 

21-11-2002 - Europarlement wil verbod op chocoladesigaretten...

STRAATSBURG/DEN HAAG - Als het Europees Parlement het voor het  -zeggen zou hebben, zouden sint en piet geen chocoladesigaretten meer in schoenen van kinderen kunnen stoppen. Een overgrote meerderheid stemde donderdag voor een verbod op productie, invoer en verkoop van eetwaren en speelgoed in de vorm van tabaksproducten. lees verder

9-11-2013 - EU verbiedt chocoladesigaretten 

Ook zoetigheid staat nu op de lijst met verboden van de EU. Chocolade in de vorm van sigaretten mag in het vervolg niet meer verkocht worden. Chocoladesigaretten zijn volgens het Europees Parlement gevaarlijke softdrugs die vaak leiden tot het gebruik van harddrugs.

Het Europees Parlement heeft chocoladesigaretten, pijpen van drop en sigaren van marsepein verboden. Het Europese verbod wordt gerechtvaardigd met de kinderbescherming.

“Geïmiteerde tabakswaren, die voor minderjarigen aantrekkelijk kunnen zijn en een potentieel begin van de consumptie van tabaksproducten vormen, worden verboden”, staat er in de EU-richtlijn die door het Europees Parlement met grote meerderheid werd aangenomen.
Gewone sigaren en sigaretten van tabak staan echter nog steeds niet op de EU-lijst met verboden.

De chocola wordt nu verkocht in de vorm van potloden en krijtjes