St. Nicolaasliederen weetjes en meer!

Een sinterklaaslied is een lied dat wordt gezongen in aanloop naar en tijdens het sinterklaasfeest. Met name kinderen zingen voor Sinterklaas tijdens de intocht, bij een bezoek van de Sint (aan bijvoorbeeld school of in winkels), bij het zetten van hun schoen en aan het begin van pakjesavond.

Hoewel de liedjes tegenwoordig in boeken te vinden zijn en op geluidsdragers (lp's, cd's) en op radio en tv te horen zijn, worden ze in de eerste plaats mondeling doorgegeven van (groot)ouder op kind, van oudere kinderen op jongere kinderen en van onderwijzers op schoolkinderen) en staan ze nog altijd in de traditie van de actieve zangbeoefening.

De oudste liederen over Sint-Nicolaas die in liedbundels bewaard zijn gebleven, stammen uit de zestiende eeuw. Het gaat aanvankelijk met name om heiligenliederen over de heilige bisschop Nicolaas van Myra. De klassieke liedjes die in de eenentwintigste eeuw traditioneel worden gezongen, gaan voor het overgrote deel terug op de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw. Naast enkele volksliedjes uit de mondelinge overlevering, gaat het om liedjes van tekstdichters als J.P. Heije, Katharina Leopold, Simon Abramsz.

Is er een item of een link in het oranje dan is het een verwijzing naar de websites van sintzwartepiet.nl - sintenpietengilde.nl hier vind je meer achtergrond informatie van het kenmerk door middel van oude bronnen.

Voor oude bronnen omtrent rijmen, gedichten en liedjes met betrekking hebbend op Nederland, klik hier

Centsprenten