wildgeraas1.png

Wild Geraas, een zoektocht op DVD naar de oorsprong van het Sinterklaasfeest.

Aan het maken ervan is meer dan 30 jaar research voorafgegaan, waarbij in een periode van de laatste 20 jaar in bijna alle Europese landen Sint Nicolaas- en midwinterriten zijn gefilmd, maar ook daarbuiten en twee jaar lang is vervolmaakt en gemonteerd. Uit ruim honderd uur materiaal is een film ontstaan die een totaal ander licht werpt op het Sinterklaasfeest en op de kwestie Zwarte Piet. Met nieuwe inzichten van deskundigen welke nooit op de televisie werden gezien of gehoord.

Pas op: politiek heet hangijzer

De strijd om zwarte Piet woedt in Nederland al jaren. De mensen raakten geïrriteerd, de pro- en anti Pietenmensen lijken in een parallel universum te leven. Maar er is ook een positieve kant. Steeds meer mensen zijn intussen geïnteresseerd geraakt in de ouderdom van het Sinterklaasfeest en de werkelijke oorsprong van Zwarte Piet. De zoektocht naar de Sint en zijn begeleiders leidt onherroepelijk naar onze eigen oorsprong, de ontrafeling van de mythe van de mijter.

Wild Geraas / Het geheim van zwarte Sinterklazen

Bestel hier de DVD

Boek: Zwarte Sinterklazen   zwartsinklazenlarge-3.jpg

Overal in Europa is Zwarte Piet geen Afrikaan. Hij komt er niet door de schoorsteen, maar heeft zichzelf pikzwart gemaakt met roet. Journalist, theater- en televisiemaker Arnold-Jan Scheer (Showroom, Paradijsvogels) maakt sinds dertig jaar reizen naar veelal onbekende Sinterklaasvieringen in alle uithoeken van Europa en doet onderzoek naar de wortels van deze rituelen. Verene Shepherd, voorzitster van een werkgroep van de VN, zei najaar 2013 dat het Nederlandse Sinterklaasfeest een terugkeer naar het kolonialisme is. Ze ontketende wereldwijd een storm aan reacties. CNN, Al Jazeera en de BBC stuurden hun verslaggevers. The Washington Post meende dat Nederland een racistisch land is. Discussieaanjager/activist Quincy Gario, stelde dat wie zijn gezicht zwart schminkt, een racist is. Tijdens de landelijke intocht liepen bewapende Pieten in kogelvrij vest mee. De bisschop werd in Zoetermeer met stenen bekogeld. Scheer voert de lezer aan de hand van feiten terug naar de diepere lagen van het feest. Uit zijn onderhoudende reisverslagen blijkt dat het optreden van Zwarte Piet in een oeroude traditie staat, waarbij het pikzwart maken van het gezicht een essentieel onderdeel is van gebruiken die tot op de dag van vandaag op een veelheid van plekken in Europa jaarlijks plaatsvinden, met sporen tot in Iran en India. Sinterklaasfeesten zijn levende riten die eerder in de Unesco-lijst van het Immateriële Werelderfgoed van de mensheid horen dan dat ze gecensureerd mogen worden.

De spectaculairste Sinterklaasfilm ooit!
Gefilmd in heel Europa!

In Mijn ontmoetingen met de duivel neemt onderzoeksjournalist Arnold-Jan Scheer je mee op reis door Europa. Hij bezoekt heidense Sinterklaasfeesten die overal in Europa al zeker vanaf de middeleeuwen worden gevierd met zwartgemaakt begeleiders, en ontzenuwt de misverstanden over het Nederlandse feest. Uit de spectaculaire filmbeelden blijkt dat Sinterklaas een oeroude Indo-Europese rite is, met vertakkingen tot in Azië. Sint Nicolaas blijkt ook zeker niet de enige Roomse heilige met roetzwarte begeleiders of een schimmel. Scheer bezoekt berenfeesten, wolfsfestivals en zondebokken, duivels die geluk brengen en ontdekt een oertypische volksheld. Mijn ontmoetingen met de duivel ontrafelt veel raadsels en bevat bijdragen van internationale deskundigen. Ontdek ‘primitieve’ heidense rituelen die nog steeds plaatsvinden in ‘modern’ Europa, Werd Zwarte Piet geframed? Deze documentaire werpt een totaal nieuw licht op de zaak. Na Mijn ontmoetingen met de duivel is Sinterklaas geen vreemdeling meer zeker…

Bestel hier de DVD

Met dank aan: www.wildgeraasdefilm.nl