Kerstkind - Ezel
Het Christkind als engel
Het Christkind heeft een interessante ontstaansgeschiedenis. Het schijnt dat kerkhervormer Maarten Luther deze traditie in Duitsland heeft geïntroduceerd met als doel Christus weer centraal te stellen in de kerstperiode in plaats van de katholieke Sint-Nicolaas. Het Christkind was dus oorspronkelijk wel bedoeld als de personificatie van Christus, maar niet als pasgeboren kind. Door de jaren heen is het Christkind er steeds engelachtiger en mooier uit gaan zien met prachtige blonde krullen en vleugels. Zijn protestantse achtergrond is inmiddels grotendeels vergeten. Het Christkind is nu juist vooral populair in katholieke regioʼs. Sinds midden vorige eeuw duikt steeds vaker ook de kerstman op in Duitsland, in de gedaante van de Santa Claus, naast het Christkind en Nikolaus.
Leuk detail !
Op het plaatje links onder (collage). Zie je een oude vrouw die om het hoekje van de deur gluurt. Ze zat - gelet op het hartje in de deur - op haar gemak, op de buiten wc, maar kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Haar behoefte om de nachtelijke bezoeker te zien won het kennelijk van haar eigen boodschap.
Ansichtkaart Jr. 60
St. Nikolaus und Christkind
In de Alpen gebieden: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië vieren ze Sinterklaas op 6 december. Op de vele kerstmarkten / christkindlesmarkten zie je de Sint vaak in gezelschap met het Christkind om samen traditionele lekkernijen en kleine cadeautjes uit te delen aan de kinderen. Dat heeft te maken met de beginperiode van de adventtijd en de opening van de vele kerstmarkten.
Christkindlesmarkt - Christkind in Nürnberg
Het Nürnberger Christkind met haar witte en gouden gewaad, lang blond haar en gouden kroon is traditiegetrouw het symbool van de Kerstmarkt. Tijdens de Advent periode is het Christkind, de belangrijkste vertegenwoordiger van de stad en de traditionele kerstmarkt. Met de plechtige proloog, opent zij elk jaar op de vrijdag vóór de eerste Advent het Christkind de Neurenberger Kerstmarkt.