Sinterklaas in Sesamstraat

Dit is een idee van Aart Staartjes. In 1987 werd Sinterklaas uitgenodigd om naar de bekendste straat van Nederland: 'Sesamstraat' te komen. Toentertijd waren er, behalve de intocht, helemaal géén programma's over Sinterklaas.

'Afleveringen'

De eerste afleveringen van 1987 t/m 1990 hadden de opzet van de reguliere afleveringen, met deels Nederlands en deels Amerikaans materiaal. Hierbij bestond het Nederlandse materiaal uit een reeks korte scènes over Sinterklaas.

'Afleveringen'

Na 1990 werd deze opzet veranderd en bestond het uit een speciale aflevering met een doorlopend verhaal.

'Afleveringen'

Sinds 2005 word er door Sesamstraat geen speciale '5-december' aflevering meer gemaakt. Sesamstraat gebruikt nu de verhaallijnen van het Sinterklaasjournaal in 'gewone' doordeweekse uitzendingen, al wordt sinds 2007 wel weer jaarlijks een "Sinterklaas-aflevering" uitgezonden. Dit is een compilatie van de fragmenten uit de doordeweekse uitzendingen die met Sinterklaas te maken hadden.      

In 2009 is voor het eerst in 21 jaar geen nieuw materiaal opgenomen met Sinterklaas in Sesamstraat. Het fragment uit 2008 met daarin Sinterklaas tussen de mensen uit Sesamstraat werd gewoon achter de nieuwere beelden geplakt en herhaald. Wel kwam Hoofdpiet even langs om een praatje te maken met Tommie.

1995 - Sinterklaas in Sesamstraat

Onbegrip om schrappen Sint-uitzending sesamstraat (2011)

Op Twitter is gisteravond ophef ontstaan over het schrappen van de speciale 5 december-uitzending van Sesamstraat. Om 17.25 uur zaten veel kinderen klaar voor de sinterklaasuitzending van Sesamstraat, maar de NOS zond de verhoren van de commissie-De Wit uit.

Op internet wordt veel getwitterd over de geschrapte aflevering. Volgens de Publieke Omroep ging de politieke uitzending door omdat het ging om nieuws van nationaal belang.
'Aan de pakjesavonduitzending is een half jaar gewerkt', zegt de eindredacteur van Sesamstraat Ajé Boschhuizen. Hij baalt ervan dat de uitzending niet is doorgegaan, meldt de NOS.

2011 - Sinterklaas in Sesamstraat