Bari (Italië)

Bari is de hoofdstad van Apulië. De stad bestaat uit een oude wijk met een wirwar van smalle straatjes en steegjes en een modern gedeelte met brede en rechte lanen.

Na zijn dood

Nicolaas van Myra werd begraven in Myra, nabij het huidige Demre in het zuidwesten van Turkije. In 1087 werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden van Myra naar Bari overgebracht, om ze te beschermen tegen de oprukkende islam. Op 8 mei 1087 kwamen ze met de relieken aan in de havenstad. Het was een belangrijk moment voor Bari, zowel vanuit religieus als vanuit commercieel oogpunt. in datzelfde jaar werd begonnen met de bouw van de Basilica di San Nicola. De basiliek is een belangrijk bedevaartsoord, zowel voor de Rooms-katholieken als voor de Russisch-Orthodoxen.

Basilica di San Nicola

Statuta di San Nicola

Foto: Met dank aan C. Lippus

Basilica interno

Foto: Met dank aan C. Lippus

Opere d'arte

Bron foto's: www.basilicasannicola.it

In de kerk bevinden zich verschillende opmerkelijke kunstwerken. De cathedra of bisschopszetel, daterend uit de late elfde eeuw, is een mooi voorbeeld van romaanse beeldhouwkunst. Het ciborium is versierd met mozaïeken en heeft vier kolommen met afbeeldingen van planten, dieren en myhologische figuren. Het altaar zelf is in zilver en dateert uit de 17de eeuw. De marmeren tombe van Bona Sforza, uit de 16de eeuw, is uitgevoerd in Renaissancestijl. Het vergulde plafond (soffitto) dateert uit de 17de eeuw en werd geschilderd door Carlo Rosa. Op de vloer bevindt zich op verschillende plaatsen mooi mozaïekinlegwerk.

Soffitto

Foto's: Met dank aan R. Rosenhart / C. Lippus

La tomba di San Nicola

Foto's: Met dank aan C. Lippus

Bottiglie delle Manna

In de crypte van de basiliek worden de stoffelijke resten van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra, bewaard. De heilige Nicolaas is dan ook de beschermheilige van de stad. Men vertelt dat in de tombe zich een vloeistof vormt, het Santa Manna. Hieraan worden mirakeuleuze eigenschappen toegeschreven. Het Santa Manna wordt éénmaal per jaar - tijdens de feesten in mei - opgevangen door de rector van de basiliek in aanwezigheid van de plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders. Het wordt verdund met water, in kleine beschilderde flesjes, aan de gelovigen uitgedeeld.

 

La Manna

Bidprentjes

Festedi, processione di San Nicola

Twee maal per jaar wordt een processie gehouden: op 8 mei; de dag dat de beenderen in Bari aankwamen, en op 6 december; de sterfdag van Sint Nicolaas. Dat gebeurt tot op heden. Vooral de voorjaarsprocessie is prachtig van symboliek. De feesten in het voorjaar duren van 7 t/m 9 mei. Op 8 mei (de grootste dag) dan gaan om 4.30 uur de poorten van de Basilica open. Een grote stoet met pelgrims passeert zingend en biddend langs het graf in de crypte. Om 6.45 uur, na ettelijke misvieringen, wordt een groot standbeeld van de heilige San Nicola uit de basilica gehaald en door de stad gedragen, omstuwd door Rooms-katholieke en Russisch-orthodoxe gelovigen. De processie wurmt langzaam door de nauwe straatjes richting de haven. Uiteindelijk gaat de Heilige samen met een groepje prominenten aan boord van een boot voor een tochtje op zee, omcirkeld door plezierbootjes en beschermd door de carabinieri. In de loop van de avond wachten duizenden mensen op de blijde herintrede van San Nicola. Als de Heilige weer voet aan wal zet, dan wordt het standbeeld naar het grote plein (Piazza del Ferrarese) gedragen. Daar staat hij dan 2 dagen te pronken op een podium, daarna gaat het beeld weer terug naar Di Basilica San Nicola.

Processioni di San Nicola - Maggio

Processione - 8 Maggio

Processione di san Nicola a mare

Processione - 6 Decembre

Corteo storico di San Nicola

Bron foto's: www.basilicasannicola.it

Corteo storico di San Nicola

Piazza del Ferrarese

Bron foto's: www.basilicasannicola.it / www.sngvlaanderen.org

Trasferimento Statua del Santo da Piazza Del Ferrarese alla Cattedrale

Souvenirs - Collega verzamelaars

Visita Virtuale - klik hier

Bron screen foto's: www.itc.cnr.it

Verwijzing websites