Bari (Italië) - Basilica van San Nicola

Bari is de hoofdstad van Apulië. De stad bestaat uit een oude wijk met een wirwar van smalle straatjes en steegjes en een modern gedeelte met brede en rechte lanen.

Na zijn dood

Nicolaas van Myra werd begraven in Myra, nabij het huidige Demre in het zuidwesten van Turkije. In 1087 werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden van Myra naar Bari overgebracht, om ze te beschermen tegen de oprukkende islam. Op 8 mei 1087 kwamen ze met de relieken aan in de havenstad. Het was een belangrijk moment voor Bari, zowel vanuit religieus als vanuit commercieel oogpunt. in datzelfde jaar werd begonnen met de bouw van de Basilica di San Nicola. De basiliek is een belangrijk bedevaartsoord, zowel voor de Rooms-katholieken als voor de Russisch-Orthodoxen.

Basilica di San Nicola

Bron foto 1: www.basilicasannicola.it / Foto's 2 t/m 6: Met dank aan J. Bosman / D. de Zwart

*Het standbeeld is gelegen aan het Piazza San Nicola aan de overkant van de basiliek. Het monument werd gemaakt door Doreen Tsereteli in 2003 en was een geschenk van Rusland naar de stad Bari.

Statuta di San Nicola

Foto: Met dank aan C. Lippus

San Nicola van Bari ziet er nog niet helemaal uit zoals de Sint die wij kennen. Hij heeft hier nog de trekken van orthodoxe heilige van de iconen uit het Oosten. Zijn witte omophorion (stola) met de zwarte kruisen is daar altijd een opvallend detail. Het korte baardje, de starende blik, het kale voorhoofd met de rimpels én het ontbreken van een mijter behoren bij de Nicolaas van de iconen. De staf echter die Nicolaas hier bij zich heeft, is wel een Westerse snit. Die heeft een krul als bekroning. Een bisschopsstaf uit het Oosten heeft een bekroning in een T-vorm.

Basilica interno

Foto's: Met dank aan J. Bosman / C. Lippus / D. de Zwart

Opere d'arte

Foto's 1 en 2: Met dank aan J. Bosman / Bron foto's 3 t/m 6: www.basilicasannicola.it

In de kerk bevinden zich verschillende opmerkelijke kunstwerken. De cathedra of bisschopszetel, daterend uit de late elfde eeuw, is een mooi voorbeeld van romaanse beeldhouwkunst. Het ciborium is versierd met mozaïeken en heeft vier kolommen met afbeeldingen van planten, dieren en myhologische figuren. Het altaar zelf is in zilver en dateert uit de 17de eeuw. De marmeren tombe van Bona Sforza, uit de 16de eeuw, is uitgevoerd in Renaissancestijl. 

Soffitto

Foto's: Met dank aan R. Rosenhart / C. Lippus / D. de Zwart

De plafonds van de basiliek zijn bedekt met prachtig beschilderde vergulde fresco's van Carlo Rosa di Bitonto, die hij in de 17e eeuw schilderde. Fresco's reproduceren scènes uit het leven van St. Nicholas.

La tomba di San Nicola

Foto's: Met dank aan J. Bosman / C. Lippus / D. de Zwart 

Bottiglie delle Manna

In de crypte van de basiliek worden de stoffelijke resten van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra, bewaard. De heilige Nicolaas is dan ook de beschermheilige van de stad. Men vertelt dat in de tombe zich een vloeistof vormt, het Santa Manna. Hieraan worden mirakeuleuze eigenschappen toegeschreven. Het Santa Manna wordt éénmaal per jaar - tijdens de feesten in mei - opgevangen door de rector van de basiliek in aanwezigheid van de plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders. Het wordt verdund met water, in kleine beschilderde flesjes, aan de gelovigen uitgedeeld.

 

La Manna

Bron foto's 1 t/m 3: www.basilicasannicola.it / Foto's 4 t/m 12: Met dank aan J. Bosman

Bidprentjes

Festedi, processione di San Nicola

Twee maal per jaar wordt een processie gehouden: op 8 mei; de dag dat de beenderen in Bari aankwamen, en op 6 december; de sterfdag van Sint Nicolaas. Dat gebeurt tot op heden. Vooral de voorjaarsprocessie is prachtig van symboliek. De feesten in het voorjaar duren van 7 t/m 9 mei. Op 8 mei (de grootste dag) dan gaan om 4.30 uur de poorten van de Basilica open. Een grote stoet met pelgrims passeert zingend en biddend langs het graf in de crypte. Om 6.45 uur, na ettelijke misvieringen, wordt een groot standbeeld van de heilige San Nicola uit de basilica gehaald en door de stad gedragen, omstuwd door Rooms-katholieke en Russisch-orthodoxe gelovigen. De processie wurmt langzaam door de nauwe straatjes richting de haven. Uiteindelijk gaat de Heilige samen met een groepje prominenten aan boord van een boot voor een tochtje op zee, omcirkeld door plezierbootjes en beschermd door de carabinieri. In de loop van de avond wachten duizenden mensen op de blijde herintrede van San Nicola. Als de Heilige weer voet aan wal zet, dan wordt het standbeeld naar het grote plein (Piazza del Ferrarese) gedragen. Daar staat hij dan 2 dagen te pronken op een podium, daarna gaat het beeld weer terug naar Di Basilica San Nicola.

Processioni di San Nicola - Maggio

Processione - 8 Maggio

Processione di san Nicola a mare

Servizio in chiesa / Processione - 6 Decembre  (2019)

Foto's: Met dank aan J. Bosman

Processione - 6 Decembre  (2012)

Corteo storico di San Nicola / Spettacolo

Bron foto's 1 t/m 6: www.basilicasannicola.it / Foto's 7 t/m 11: Met dank aan J. Bosman

Piazza del Ferrarese

Museo Nicolaiano - Oggetti Religiosi

Foto's: Met dank aan J. Bosman

Souvenirs - Collega verzamelaars

Visita Virtuale - klik hier

Bron screen foto's: www.itc.cnr.it

Verwijzing websites