Home » Sint Nicolaasfeest kenmerken » Sinterklaaspapier

Historie Sinterklaaspapier     

Panorama - 1952

Ontstaan Sinterklaaspapier

Wanneer het Sinterklaaspapier precies is ontstaan, is niet te achterhalen, omdat maar weinig papierfabrieken of ontwerpbureaus van het begin af collectieboeken of monsterboeken hebben bewaard. De meeste papierfabrieken zijn pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen met het produceren van Sinterklaaspapier, daarvoor werden de geschenken zonder 'papier' bij de haard / schouw, Op een stoeltje,   Op de Sint Nicolaastafels, In het mandje / korfje of gewoon in de schoen - klomp neergelegd. 

Advertenties: St. Nicolaas inpakpapier vellen / toonbank- rollen

Gebruik van Sinterklaaspapier

De luxe banketbakkerszaken waren de eersten die het Sinterklaaspapier gebruikten om hun mooie speculaaspoppen en chocoladeletters in te pakken, meestal was het een neutraal wit/bruinpapier met evt. een strik er omheen. De neutrale inpakpapier kom je vaak tegen in de prenten van Anton Pieck (Zie afbeelding), daarna kwam het Sinterklaaspapier in de cadeauwinkels en warenhuizen in gebruik. Af en toe lieten de winkeliers hun firmanaam of winkelnaam op het papier erbij drukken. “Pakjesavond” bestond al in de 19e eeuw. Niet alleen de kinderen kregen cadeautjes, maar de ouders ook. Uiteraard werden al die cadeautjes in Sinterklaaspapier verpakt en meestal voorzien met een 'Sinterklaas' lint of met een cadeauzegel / label. Maar nog niet in het mooie gekleurde papier, zoals wij dat kennen. Dat papier kwam pas na de jaren vijftig op de markt.   

Neutraal inpakpapier in prenten en illustraties

Afb. 1: 1926 - Boek 'Sinterklaas en Pieterbaas' (3de druk) / Bron afb. 2: Haarlem's Dagblad, 3 dec. 1930 / Afb. 3 en 4: Prenten van Anton Piek / Afb. 5: Jr. 60

Feestmaandpapier - Sinterklaas / Kerst / Oudjaar 

Bron foto 8 en 9: www.marktplaats.nl 

Cadeau zegels - labels - stickers

Sinterklaaslint

Foto 1 en 2: Collega verzamelaars / Foto 3 t/m 5 (Foto 4 en 5: 1983, Vroom & Dreesmann): www.marktplaats

St. Nicolaasfeest kenmerken in het papier

St. Nicolaas lekkernijen in het papier

Verwijzing - Verzameling pagina's 

Sinterklaaspapier - Sintpapier

Verwijzing pagina