Home » Boeken tips

Sinterklaas boeken / DVD tips!

Zwarte Sinterklazen

Zwarte sinterklazen 1e druk is een boek van Arnold-Jan Scheer uitgegeven bij Papieren Tijger. ISBN 9789067283045

Op ge soleerde plekken in Europa is Zwarte Piet geen Afrikaan. Hij komt er niet door de schoorsteen, maar heeft zichzelf pikzwart gemaakt met roet uit het vuur.
Journalist, theater- en televisiemaker Arnold-Jan Scheer (Showroom, Paradijsvogels) maakt sinds dertig jaar reizen naar onbekende Sinterklaasvieringen in alle uithoeken van Europa en doet onderzoek naar de wortels van deze rituelen. Dat Zwarte Piet een etnische slaaf zou zijn blijkt een misvatting die pas in de negentiende eeuw voet aan de grond kreeg.

Verene Shepherd, voorzitster van een werkgroep van de VN, zei najaar 2013 dat het Nederlandse Sinterklaasfeest een terugkeer naar het kolonialisme is. Ze ontketende wereldwijd een storm aan reacties.
CNN, Al Jazeera en de BBC stuurden hun verslaggevers. The Washington Post meende dat Nederland een racistisch land is. Discussieaanjager/activist Quincy Gario, stelde dat wie zijn gezicht zwart schminkt, een racist is.
Tijdens de landelijke intocht liepen bewapende Pieten in kogelvrij vest mee. De bisschop werd in Zoetermeer met stenen bekogeld.

Scheer voert de lezer aan de hand van feiten terug naar de diepere lagen van het feest.
Uit zijn onderhoudende reisverslagen blijkt dat het optreden van Zwarte Piet in een oeroude traditie staat, waarbij het pikzwart maken van het gezicht een essentieel onderdeel is van gebruiken die tot op de dag van vandaag op een veelheid van plekken in Europa jaarlijks plaatsvinden, met sporen tot in Iran en India. Sinterklaasfeesten zijn levende riten die eerder in de Unesco-lijst van het Immaterieel Werelderfgoed van de mensheid horen dan dat ze gecensureerd mogen worden.

Boek hier te bestellen

Een zoektocht op DVD naar de oorsprong van het Sinterklaasfeest.

Aan het maken ervan is meer dan 30 jaar research voorafgegaan, waarbij in een periode van de laatste 20 jaar in bijna alle Europese landen Sint Nicolaas- en midwinterriten zijn gefilmd, maar ook daarbuiten en twee jaar lang is vervolmaakt en gemonteerd. Uit ruim honderd uur materiaal is een film ontstaan die een totaal ander licht werpt op het Sinterklaasfeest en op de kwestie Zwarte Piet. Met nieuwe inzichten van deskundigen welke nooit op de televisie werden gezien of gehoord.

DVD hier te bestellen

Mijn ontmoetingen met de duivel

In Mijn ontmoetingen met de duivel neemt onderzoeksjournalist Arnold-Jan Scheer je mee op reis door Europa. Hij bezoekt heidense Sinterklaasfeesten die overal in Europa al zeker vanaf de middeleeuwen worden gevierd met zwartgemaakt begeleiders, en ontzenuwt de misverstanden over het Nederlandse feest. Uit de spectaculaire filmbeelden blijkt dat Sinterklaas een oeroude Indo-Europese rite is, met vertakkingen tot in Azië. Sint Nicolaas blijkt ook zeker niet de enige Roomse heilige met roetzwarte begeleiders of een schimmel. Scheer bezoekt berenfeesten, wolfsfestivals en zondebokken, duivels die geluk brengen en ontdekt een oertypische volksheld.
Mijn ontmoetingen met de duivel ontrafelt veel raadsels en bevat bijdragen van internationale deskundigen. Ontdek ‘primitieve’ heidense rituelen die nog steeds plaatsvinden in ‘modern’ Europa, Werd Zwarte Piet geframed? Deze documentaire werpt een totaal nieuw licht op de zaak.
Na Mijn ontmoetingen met de duivel is Sinterklaas geen vreemdeling meer zeker…

DVD hier te bestellen

Sinterklaaslexicon 

Ideale informatiebron voor iedereen die met de Sint te maken heeft: ouders, leerkrachten, organisatoren van sinterklaasfeesten, journalisten.

Het sinterklaasfeest is een feest van geven en ontvangen, van verrassingen en van elkaar een spiegel voorhouden. Dat dit al een eeuwenoude traditie is, weet lang niet iedereen.
Marie-José Wouters gaat er in haar Sinterklaaslexicon van uit dat er een vermenging van heidens, mythologisch en christelijk religieus denken heeft plaatsgevonden. In dit alfabetisch gerangschikte naslagwerk komen alle facetten rond Sint-Nicolaas aan bod, tot lering en vermaak. Alles wat je in verband met Sinterklaas zou willen weten, staat erin, zoals recepten voor het maken van borstplaat en andere lekkernijen, allerhande folkloristische gebruiken, de 'verkleuring' van Zwarte Piet, liedjes en versjes, legenden (meer dan honderd!) en verhalen, intochten en vieringen van verschillende bevolkingsgroepen, de rol van de Kerstman, maar ook de lengte van de baard van Sinterklaas.

De heilige Nicolaas van Myra mag dan eeuwen dood zijn, Sinterklaas is springlevend... althans zolang we hem in ere houden – en daar kan dit boek veel toe bijdragen.

Auteur: Marie-José Wouters

Bron tekst / foto: www.bol.com

Geheim van sinterklaas en de kerstman

Samenvatting:

Reis terug in de tijd en raak onder de indruk van de oeroude tradities die ons leven nog dagelijks beïnvloeden!
Ervaar hoe de Wijze Sjamaan rond het vuur de seizoensfeesten leidde waar gevaar en duisternis werden uitgedreven en geschenken werden uitgewisseld. Ontmoet Wodan en de heilige Nicolaas op hun paarden en ook hun beider donkere helpers. Ontdek de achtergronden van speculaaspoppen, chocoladeletters en van vele bekende en onbekende gebruiken en figuren, tot en met de moderne Kerstman en de oeroude Brandende Boom.
Dit rijk geïllustreerde boek pleit niet voor een terugkeer naar het heidense verleden, wél voor een persoonlijk beleefde band met de natuur, met Moeder Aarde, met onze oudste tradities en met elkaar.
Een onverwacht onthullend en hartverwarmend boek dat een ereplaats verdient in iedere Nederlandse huiskamer!

Auteur: Renterghem van

Bron tekst / foto: www.bol.com

Op bezoek bij Sint Nicolaas, een reisgid

Op bezoek bij Sint Nicolaas, een reisgids

Reis met deze gids langs fysieke plaatsen maar vooral langs het le gendarische leven van Sint Nicolaas en de daaruit voortgekomen tradities en feesten.
Het boek is niet bedoeld om een standpunt in te nemen in welke discussie dan ook, maar wel om te gidsen langs de oorsprong en gebruiken van het huidige Nederlandse en buitenlandse Sinterklaas- en Sint Nicolaasfeest.
Kijk met de ogen van een 4de eeuwse Christen naar een bijzondere bisschop; met de ogen van een middeleeuwer naar een heilige met popsterachtige grootheid; met de ogen van andere Europeanen naar metgezellen van de Sint en met eigen ogen onbevangen naar de oorsprong van de Nederlandse Sinterklaas voortgekomen uit de Nicolaas van de 4de eeuw. Laat u verwonderen door de verhalen, laat u intrigeren door de bouwwerken en kunst en misschien laat u zich inspireren door de geest van Sint Nicolaas om iets te geven en te delen aan en met anderen.

Johanneke Bosman (1979) studeerde in Amsterdam en Rome. Van kinds af aan heeft zij een band met de Heilige Nicolaas: zij is geboren op 6 december, de feestdag van de Heilige Nicola

Boek bestellen, klik hier

Hoort wie klopt daar?

In dit leuke boekje 'Hoor wie klopt daar?' zijn veel van die tradities, verhalen en legendes rondom dit prachtige feest bij elkaar gebracht. Waar komt de Sint vandaan en wie schreef het eerste sinterklaasboekje? Hoe lang eten we al chocoladeletters en speculaas? Wat waren we bang als de Sint op school of bij ons thuis kwam.

Hartverwarmende verhalen en herinneringen met mooie nostalgische foto's van Sinterklaas laten ons herbeleven hoe we vroeger Sinterklaas vierden.